Syawal 1434 – Puasa 6

Standard

As salam,

Harini dah 14 Syawal rupanya ye? Sekejap betul masa berjalan. Harini jugak I just started my first day of puasa 6. InsyaAllah azam tahun ni wanted to complete it. Selalu tak sempat habis. Dapat buat 2 – 3 hari je. Rasa sayang pulak. Tahun depan belum tentu dapat buat lagi kan. Since dah berpuasa harini, dah masuk petang2 macam gini kena la memikirkan menu iftar pulak. I’m not the type yang nak makan macam2 bila berbuka tu. Dapat minum segelas air pun syukur… Yang buat kena fikir tu sebab nak masak sekali untuk dinner nanti. Ada lagi 4 mulut yang makan kat rumah ni. Nak masak apa ye? Mmmmmmm… pi jengok pinterest jap la.

Kita memang suka tengok pinterest ni. Ada macam2 benda nak nengok. Paling suka tengok resepi la. Sapa2 yang suka menjahit, boleh jumpa patterns, tutorials. Sapa2 yang suka pasal decoration pun ada. Macam2 lagi la. It’s quite a useful site to look into.

Kat pinterest ni kita boleh groupkan our favourite things. Benda2 ni kita letak kat Board. Korang boleh create seberapa banyak board yang korang nak. Macam in my account (kita kena register ye; kalau tak register boleh jgk tapi tak boleh la nak save atau groupkan benda2 yang korang suka tu. Nanti hilang macam tu saja) I’ve created 22 boards which is on Cooking, Appetizers, Cookie, Cakes, Health & Beauty, Tips etc… Bila dah groupkan nanti senang nak cari.

Ehh dah cerita pasal pinterest pulak. Plan tadi nak cakap pasal resepi. Rasanya harini nak masak ni:

Prawn

Ini my favourite dish. Sedap tau and most important thing is that, it’s so simple. Resepi ni takde nama pun kat pin tu. But I called it Lemon & Butter Prawn. Here’s the recipe:

Udang (up to u guys)

1 stick of butter (lebihkurang setengah cawan)

1 lemon (thinly slice)

Italian seasoning (if u don’t have it, tak payah la susah2 nak gi beli. I just replace it with salt n pepper. Derhaka resepi namanya ni :))

Reminder: Sila guna mangkuk or bekas yang oven proof ye.

Methods:

Melt the butter in the oven proof dish or pan (kat atas dapur la ni). Slice one lemon and layer it on top of the butter. Put down fresh shrimp, then sprinkle one pack of dried italian seasoning (or salt n pepper). Put in the oven and bake at 350 for 15 min.

Senang kan? This will be the best shrimp you will ever taste:) Hehehe. Ada rasa lemak2 butter plus masam n pahit from the lemon. Udang pun rasa lemak sikit. Ooopss.. U may add some sugar if u like to. I did add  a spoonful sebab nak kurangkan rasa pahit lemon zest tu.

Tips – don’t overcooked ur shrimp. Nanti jadi keras n isi dia melekat kat kulit. Leceh nak kopek. Tengok bila kaler udang tu turned pink dah masak le tu.

Selamat mencuba!

Adios 😀

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s