Boleh tak hidup tanpa hutang?

Standard

As salam,

Hutang… Sensitif isu ni. Boleh ke nak hidup tanpa berhutang? How I wish I could. Kalaula duit den bertingket-tingket, Dari Jolobu sampai Bongek macam lagu Waris ni. Kan ke seronok… kan? kan? Tapi kita syukur lah dengan apa yang ada. Rezeki tu Allah yang bagi. Muhasabah diri balik. Hehehe

Zaman sekarang ni paling kurang pun mesti ada 2 hutang, hutang rumah n hutang kereta. Ermmm… hutang PTPTN? Personal loan? ASB loan? Credit card? Hutang MARA? Ni semua common list le dah kot? Bila ada hutang tido malam pun kadang2 tak lena. Sebab tu dalam Islam kita tak digalakkan berhutang. Tapi… Nak buat macamana kan.

Takpelah kita cuba amalkan doa2 ni setiap kali lepas solat. Dan rajin2 jugak baca surah Al-Waqiah. Sabda  Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa membaca surah Al-Waqiah setiap hari, ia tidak akan ditimpa kefakiran.” Nanti baca link ni tentang kelebihan Al Waqiah.

doadoa1

Jom amalkan. InsyaAllah akan dipermudahkan olehNya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s