Jangan kacaula, tengah STRESS ni!

Standard

As salam,

Harini nak recap bout stress. Favourite word ni. stress

SITUATION 1

Orang datang kat meja kita nak tanya something tiba2 kena marah, “Ko jangan kacau aku boleh tak? Aku stress ni, deadline petang ni, bos nak itu ini, ko ni pulak nak menyibuk kat sini. bla bla bla…..”

 

SITUATION 2

Tengah2 sibuk masak kat dapur, mak mertua nak datang lagi sejam, tiba2 dengar bunyi bising kat living room. Pegi tengok,  tiba2 nampak vase kaca favourite pecah berderai. Anak kesayangan umur 2 tahun berdiri tegak kat tepi vase tu. Pangggg…. tergolek anak kecik tu kena penampar. Berbekas kat pipi, anak tergolek kat atas lantai.

 

SITUATION 3

Si suami tengah driving, wife keep on calling, suruh beli susu anak, suruh balik awal, suruh itu, suruh ini. Husband tak dapat concentrate on driving, hati dah panas, lampu merah pun tak berhenti. Another car coming over, husband end up in the hospital.

 

Did any of the situation looks familiar to u? Kalau tak jadi kat diri sendiri pun, pernah dengar or baca kat mana maybe. Here’s the outcome of people being stress. Tak boleh fikir dengan betul. In SITUATION 1 for example, kawan dia datang kat meja dia terus marah2. Why not u cool down a bit. Mana tahu sebenarnya kawan tu datang nak offer some help, or nak bagitau yang bos cakap the deadline can be delay to tomorrow. Or he just wanna say Hi, jawab jelah Hi and just tell him that ur into something urgent that u’ll catch him up later. Sounds better right?

SITUATION 2, kesian anak kecik tu. Ada 2 possiblities jugak kat sini, anak tu tak sengaja terlanggar vase tu atau memang dia pecahkan. But what do u expect from a small kid? Talk to him softly. Jangan tempered tak tentu pasal.

The wife can wait til the husband reach home in SITUATION 3. Husband is driving, dengar wife pot pet2 kat phone, terus fikiran pun jadi kusut.

Cakap senang kan? Diri sendiri pun selalu jugak stress. Tapi tadi after read through things related to stress, I promised to myself that I have to learn to control myself. Sebab apa tau?

stress1This really scares me. Nauzubillah minzalik. And I found these tips to handle stress.

1. Face it.

2. Eat Healthy Foods

3. Exercise!!!

4. Take a Bath

5. Relaxing Music

6. Pray to Allah

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s